Ridå, Enström (m)

22 minuter i 8 i morse gick ridån ner. I P1 pratade Karin Enström (m) om sin positiva inställning till FRAs övervakning. Inte sedan Bosse Ringholms fåordiga avpollettering av Inga-Britt Ahlenius har jag hört en sådan mängd intränade meningar och envisa undvikande av sakfrågan. Hör hela inslaget här eller här, nedan utdrag ur samtalet.

Att man bryter brevhemligheten var nämligen inget problem för Enström, eftersom ointressanta mail ska förstöras.

Reportern: Förstöras säger du, men då måste man ju först ha upptäckt dem, då kommer någon att läst dem ?

Karin Enström: Det finns ju ett skydd för t.ex. samtal mellan klient och försvarare, det finns skydd för jurnalister…

Reportern, avbryter: Men vissa privata mail kommer att läsas av FRA personal, alltså. Vad är.., hur stor andel tycker du är OK av den mail som då personal på FRA kommer att läsa?

Enström: Ja, det är ju helt omöjligt att säga, i de här automatiserade sökningarna som sker, för att se’n få reda på just om det finns säkerhetshotande utländska förhållanden, och att kunna vidta åtgärder på det så måste informationen till slut komma till FRA, och se’n rapporteras det till den myndighet eller regeringen om det man har beställt..

R: Men hur allvarligt tycker du det är att FRA personal får läsa mail av personlig karaktär som inte har med yttre hot att göra?

Enström: Ja men hela lagen bygger på att det här; utländska förhållanden..

R: Ja men om de nu får sån mail i sin hand, eller telefonsamtal?

Enström: Nu finns det ju väldigt starka kontrollmekanismer i det här lagförslaget…

Reportern, irriterad: Ja men samtidigt säger du att de kan få sådana mail i sin hand, hur allvarligt är det om den personalen som inte har nå’nting med andra människors privatliv att göra, får läsa de mailen?

Enström: Det viktiga för mig är ju att lagrådet har sagt att det här är en lämplig avvägning, konstitutionsutskottet, justitieutskottet har också bedömt att det här är en avvägning. Se’n ska man alltid vara medveten om att det finns risker för missbruk, och därför är lagen konstruerad på ett så’nt sätt att det finns väldigt starka granskningsmekanismer som inte finns idag.

Reportern, sarkastiskt: Karin Enström är trygg med granskningsmekanismerna.

Jag bortser från att hennes språk inte är det bästa. Hon var väl pressad. Men fraserna känns intränade. Ingen mänsklighet kan höras, ingen sympati finns, ingen förståelse för att detta gör människor oroliga. Ridån för moderaterna som mänskligt parti gick ner 22 minuter i 8 i morse.

Fredrik Reinfeldt beskriver sig som ”lyssnande”. Jag börjar förstå precis vad han menar med det.

Annonser

3 responses to “Ridå, Enström (m)

  1. Herregud vilken hjärntvättad människa.

  2. Skamligt! Inte en enda fråga besvarade hon. Hon försökte så klumpigt dribbla bort frågorna. Intervjuaren måste ha velat strypa henne.

  3. Även cecilia Wikström (fp), intervjuad i UNT, skrinlade sin politiska karriär. Hon vägrade svara på hur hon skulle rösta för det var ”integritetskränkande” – något som är viktigt för folkpartister…
    (länk i mitt inlägg)

    Lyssnar dessa människor ens på sig själva!!??

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s