Liberalerna har lämnat byggnaden, del 1

De senaste dagarna har många uttryck ilska och besvikelse över hur borgerliga politker tycks ha tappat alla liberala värdefrågor över en natt. Individens frihet mot staten. Yttrandefrihet. Demokrati.  Ord som bär tunga principiella värden. Som egentligen inte ska gå att bända eller tolka om.

I själva verket har förändringen skett över en lång tid. Ta det parti som har känt sig tvungen att komplettera sitt namn med ordet ”Liberalerna”.

 

(inom parantes – När jag var liten fanns det en jätte-häftig cykel som alla grabbar ville ha. Den såg snabb ut, var gul med sportiga klistermärken och den hade det tuffaste namnet av de alla: GX-2000. Alla pratade om GX-2000, alla ville flyga fram på en GX-2000. Endast med en GX-2000 kunde man göra de häftigaste sladdarna, hoppa över de högsta skumpen. Den som hade en GX-2000 var lite bättre, lite tuffare, lite häftigare än alla andra.

Mina föräldrar köpte en 3-växlad grön Crescent till mig, och jag lärde mig med tiden att genomskåda marknadsföring. Om tillverkaren känner sig tvungen att i namnet påstå en egenskap, så är det antagligen precis det som prylen inte är. Soffan ”Snygg” är egentligen omodern, tröjan ”Skön” kliar och cykeln GX-2000 är ett sagolikt skrotbygge av överskottsdelar med en yta av svart-vita racing-dekaler)

 

Folkpartiet är GX-2000.

Ett parti med rötter i liberala tankar. Ett parti vars handlingar under lång tid visat vad de står för. Men 1990 gör partiet ett namnbyte till ”Folkpartiet Liberalerna”. Det blir viktigt att i namnet vara liberala. Men inte i handlingar?

1991-1994 är folkpartiet i regeringsställning. En fråga (som startade redan i  valrörelsen 1976) och som Folkpartiet bar som sin var ”Fri radio och TV”. Det fanns starka kopplingar mellan enskilda folkpartister och piratverksamhet i radio. Många människor med liberala åsikter bröt den dåvarande lagen genom att köpa elektronik-komponenter. (Ja, det var alltså olagligt att inneha sådana elektronik-komponenter som kunde byggas till en radiosändare på FM-bandet, t.ex transistorn BLY87A.) För många liberaler var drömmen att öppna fri radio för människor att använda för sin yttrandefrihet. Tekniken var känd och enkel. Unga människor kunde på ett par kvällar löda ihop en radiosändare och föra ut sina åsikter till alla inom ett par mils radie.

Men väl i regeringsställning visar sig Folkpartiet inte alls vara så liberalt. Nu byts åsikten ”Fri radio” till ”Strikt reglerad radio”.  Ett riktigt dåligt lagförslag klubbas igenom: Statens monopol bryts visserligen, men någon radio i händerna på medborgaren blir det inte. Samtliga svenska ”fria” radiokanaler ägs idag av gammelmedia eller utländska mediakoncerner. Monopolet bröts upp till ett oligopol. Men någon fri radio blev det inte.

Känns gången igen? Känner du till någon liknande händelse där en teknik för kommunikation och yttrandefrihet finns i händerna på folket och kanske speciellt de unga? En teknik som med ”liberala” beslut vrids ur händerna på folket?

Den 18 juli 2008 beslutade ”liberala” krafter, bl.a. ledamöterna i Folkpartiet ”GX-2000” Liberalerna att övervaka den kommunikation som fallit staten ur händerna. Uttryckt med nysvenska: Vi är för yttrandefrihet, dvs allt du säger kommer att lagras och användas mot dig.

 

Christian Engström skriver förresten om liberal hjälte. Även om jag uppskattar denna enda nej-röst tvivlar jag på om hjälte är rätt benämning. 

Annonser

One response to “Liberalerna har lämnat byggnaden, del 1

  1. TomTwärtom

    Hej, och tack för din eminenta blogg!

    Tänk vad många kloka människor det finns, det enda som krävs för att folk ska upptäcka dem är tydligen att några politiker och gammelmedia tydligt visar motsatsen. Enkelt!

    peace n’love n’shit

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s