Centern och yttrandefriheten

”Pressfrihet är, har vi fått höra, en gåva som icke får missbrukas. Vi hade trott, att den var en rättighet, som föregående generationer slagits hårt för, och som det ålåg deras arvtagare att hålla hårt på. Pressfrihet är en god sak i lugna och idylliska förhållanden. I stormiga tider är dess förefintlighet en fråga om liv och död”

Orden är inte mina utan publicisten Torgny Segerstedts, från 13 december 1939. De är nästan 70 år gamla men har fått ny aktualitet. Bakgrunden till citatet är de inskränkningar som den tillträdande regeringen ville göra i pressfriheten 1939. Pådrivande i frågan var bondeförbundet (som centerpartiet hette före 1957) som ville skapa kontroll över och censurera svensk press. 

Efter initiativ av justitieminister K G Westman (Bondeförbundet/Centerpartiet) skulle den svenska samlingsregeringen vidta åtgärder för att ”förebygga sådana missbruk mot tryckfriheten som med hänsyn till rådande allvarliga förhållande äro uppenbart skadliga för riket”.

Centerpartiet vill då skapa maktmedel som kunde tysta röster i media som inte uttryckte den officiella uppfattningen. Torgny Segerstedt var uttalat antinazist. Justitieminister K G Westman (c) var i det dolda antisemit. Makten utövades både som ren censur, genom att beslagta tidningsutgåvor, och som självcensur där den statliga Informationsstyrelsen ”hjälpte” publicister med diskussioner kring vad som fick tryckas.

Segerstedts tidning beslagtogs av svensk regering 8 gånger. Anledningarna var bl.a. att tidningen avslöjade att transiteringen av tyska soldater genom Sverige var mer omfattande än vad regeringen hade sagt. En annan artikel som motiverade beslag var när tidningen kritiserade att det neutrala Sveriges ÖB mottog en tysk militärorden mitt under brinnande krig. 

Centerpartiet hade en god allierad i den socialdemokratiska pressen för sin hårda linje mot tryckfriheten. 27 juli 1940 skrev Allan Vought, chefredaktör på Arbetet (numera nedlagd socialdemokratisk tidning) att

”Vi har ingen rätt att betvivla ärlighten i den tyska ambitionen att skapa ett bättre europa”

 

Har historien lärt oss något?

Anders Johnsson skriver i boken ”Personligheten och hjordinstinkten, Ett porträtt av Torgny Segerstedt” (där citaten är hämtade från. Köp den ISBN 9170296022 och lär dig lite om en modig liberal opinionsbildare ) att

K G Westman och Christian Günter hade fört in Sverige på ett sluttande plan, där regeringen gentemot Tyskland tog på sig ett ansvar för vad tidningarna skrev. När kriget började lida mot sitt slut insåg allt fler det olyckliga i detta. Och innan kriget var över hade en politisk process inletts som skulle göra det omöjligt att i framtiden upprepa den repressiva presspolitiken.

 

Ser vi en start på repressiv presspolitik mot bloggosfären nu? Behåll centerpartiet i texten ovan, men byt ut pressfrihet mot yttrandefrihet på nätet. I historiens ljus, hur ser centerpartiets försök att tysta bloggare ut nu? Tryckta medier är skyddade mot statens åsiktskontroll, men är bloggare nu i farozonen? För 70 år sedan var det OK att beslagta en tryckt tidning för att den avslöjade att regeringen ljög för sitt folk. I dag får inte en redaktör skriva på nätet om sina känslor om riksdagsledamöter som ljugit om sin ståndpunkt i en ideologiskt viktig fråga?

Byt ut ”tyska ambitionen” mot något annat land som vill sätta världsagendan och påverka svenska beslut. Eller dra andra paralleller. Tolka, reflektera, fundera.

Fundera gärna över varför det är så otroligt viktigt att våga ifrågasätta, att våga tycka, att våga yttra sig

De svenska bloggarna har inte alltid rätt i det som skrivs. Men de har alltid rätt att skriva. Glöm aldrig det, centerpartiet.

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s