Politisk taktik: Tänk hela tanken först

SSU vill starta friskola. Inte så dumt för att vara ett politiskt utspel i opposition. Om det inte vore för ett par problem:

1. Det visade sig vara mycket svårare än SSU tänkte. Först måste man nämligen ha en utbildningsplan och visa att utbildningen drivs sakligt och är allsidig. Skolverket granskar nämligen friskole-ansökningar på ett sätt som SSU aldrigt hade trott.

2. De befintliga friskolorna finns bl.a. eftersom det finns en efterfrågan. Tex att man utbildar enligt  pedagogik som inte de kommunala skolorna har. Men Jytte Guteland klarar inte av förklara vad SSU-skolan har för unikt erbjudande till eleverna.

SSU har hållit på i 4 år med sina ansökningar, så det blir svårt att påstå att friskolorna inte utsätts för en seriös och nogrann prövning. Om SSU får avslag igen, är det bara ett bevis för att tillståndsgivningen och övervakningen är mycket bättre än vad just SSU påstår. Och om SSU får godkänt, var finns eleverna som längtar efter skolformen? Om det strömmar till elever, då har SSU bevisat att friskolorna har sitt berättigande. Om efterfrågan uteblir, ja då verkar ju just socialistisk ideologi inte vara speciellt intresant för barnen och deras föräldrar.

Så SSU-skolan var kanske ingen lysande idé, rent taktiskt, trots allt.

Annonser

3 responses to “Politisk taktik: Tänk hela tanken först

 1. Pingback: Socialistisk friskola - Del 1 | Johan Dahlberg

 2. Det största problemet är väl att du inte kollar upp fakta innan du skriver.

  1. Sist så gjorde man det för att få uppmärksamhet och ändrade lite som man ville i kursplanen.
  Nu så är det en seriös ansökan som följer kursplanen.

  2. ” I vår socialistiska fristående skola väljer vi att profilera oss genom synen på elevhälsa, betyg och kollektivt ansvarstagande.”

  Sen så har du fel i att vi hållit på i 4 år med våra ansökningar. Som jag tidigare sagt så var den för 4 år sedan en ploj grej som inte var särskilt seriöst gjord. I Södra Älvsborg har vi nog hållit på i 2-3 månader skulle jag tippa på. kan inte svara riktigt på det då jag inte var med och utarbetade ansökan.

 3. Johan, poängen med ett utspel är huruvida man lyckas fånga uppmärksamheten på sin idé.
  När det gäller SSU och friskolor är idén att friskolor är dåliga. Som jag försöker beskriva i texten, så är idén att starta en egen friskola kanske inte bästa sättet att bevisa att friskolor är dåliga.

  Du skulle kanske tipsa Jytte Guteland om inriktningen, så att hon inte gör bort sig när journalisterna ringer.

  Helt ärligt, jag önskar er lycka till. Jag tycker det är en styrka i friskolesystemet om ni kan starta och framgångsrikt driva en egen skola.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s