Skeppare Reinfeldt

Statsminister Fredrik Reinfeldt gör anspråk på att vara bättre skeppare än Mona Sahlin. Ett argument som troligen är uttänkt av mediastrateger och marknadsförare. Inget direkt fel i det, ur ett strategiskt perspektiv är det ett bra argument.

Strategerna ritar upp kartan och ser valet 2010. Där kommer det återigen att finnas 2 brokiga alternativ. Sossarnas ”vi regerar ensamma” avslutades med Persson, och Mona ska bygga ett hållbart regeringsalternativ genom att samordna ett bror-duktig-parti med två bråkiga småpartier. Det blir svårt, och man kan se poängen med Reinfeldts strategival. 

Reinfledt har bestämt sig för att alliansen ska stå för det handlingskraftiga alternativet, med den bästa ledningen. På marknadsföringsspråk vill han ”ta den positionen”. Han vill att hans eget namn associeras med god politisk ledning. Gott så.

Problemet är om det blåser upp till storm innan skepparen är beredd, eller i en fråga skepparen inte är beredd på. Extra farligt är det om man har försökt ta en position som man inte riktigt behärskar. Då riskerar marknadsföringen att slå bakut. Då har man själv gett bränsle till ett förlöjligande. Få saker är så besvärande som en marknadsföring som inte stämmer med produkten. 

 

FRA-lagen är en sådan storm. Reinfeldt är förberedd att möta en vikande ekonomi med en aggresiv finanspolitik och visa sig överlägsen all kritik från politiska motståndare. Men han har inget svar på intern kritik mot att regeringen sviker sina ideal. Han klarar inte att vanliga människor aktiverar sig och formligen skriker efter ideologi. Därför gömmer han sig i bunkern, istället för att faktiskt visa prov på ledarskap och hantera stormen. 

Bristen på ledarskap är slående. Allianspartiernas riksorganisationer kämpar internt mot sina väljare, medlemmar och politiker på lägre nivåer. Det syns öppet i centern och folkpartiet. Inom moderaterna är upproret ännu starkare. Det syns dock inte i media, eftersom många moderater är kloka nog att inte underminera sin egen ledning (kan bli lite jobbigt att gå in i val med en ledning som man offentligt sågat).

 

Det enda parti i alliansen som inte har en debatt om FRA är kd.  Dels är partiet strängt auktoritetsstyrt, dels förstår man inte frågan. Och även om kd hade förstått frågan, är integritet ingen viktig del av kd:s ideologi. Inordnandet i samhället och tron på auktoriteter är viktigare.

De tre från kd som undertecknar upproret på DN debatt idag är outsiders, utan inflytande eller position. Wijkman ställer inte upp för omval, Doctare är en av partiets många kändis-rekryteringar som aldrig kommer att få eget utrymme och Weimers är sedan många år satt på undantag.

 

Som utspel är artikeln på DN-debatt fånig. Jo, jag gillar att fler tar bladet från munnen. Ni kanske behöver uppmärksamhet i media för att kunna driva frågan internt. Men ni är så sanlöst långt efter. Var fanns ni under hela förra året? När läste någon en artikel från någon av undertecknarna till skydd för personlig integritet?

Engagemanget för dagens upprorsmakare kan kanske sammanfattas i följande citat från en av undertecknarnas kommentar till artikeln:

Charlie Weimers: När jag nu är på semester kommer bloggen att uppdateras mycket sparsamt. Men från och med mitten av augusti kommer det att bli bättre fart!

 

Välkomna tillbaka efter semestrarna. Ni kommer att vara ännu längre efter det som händer i den verkliga världen då.

 

 

 

Relaterat: Blogge, DN-debatt, Mina Moderata Karameller

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s