FRA: Katt-och-råtta-lek med sanningen

Ingvar Åkesson får idag bra mediatäckning på sitt utspel om nyttan med signalspaning. Han får även rejält med mothugg. Jag vill komplettera med en liten analys av hur och vad Åkesson väljer att gå ut med. 

Ett av case:en är ett mordförsök. Åkesson väljer detta case för att hitta något som är svårt att säga att man inte vill ha. Utan FRA, ytterligare ett mord. Vad är ett liv värt? I pengar? I integritetskränkning? Svaret blir för de flesta att man kan acceptera ett ganska högt pris. Ingvar Åkesson säger:

FRA:s signalspaning hade gett sådan information att man kunde förhindra ett attentat i Sverige med dödlig utgång. Eftersom attentatet misslyckades kunde vi även följa hur de förklarade sitt misslyckade för uppdragsgivaren, säger FRA:s generaldirektör Ingvar Åkesson för SvD men vägrar ge ytterligare uppgifter då det skulle försvåra FRA:s arbete framöver.

OK. Men som alltid med Åkesson måste man ställa frågorna; Är det sant och är det relevant?

Det finns inga bevis för händelseförloppet. Åkesson själv lämnar inga detaljer, inte ens till journalisten i intervjun. Andra journalister undersöker men får inte ut några handlingar från FRA. Alltså, storyn kan vara sann, men det går inte att fakta-kontrollera.  

Ännu mer intressant är frågan om relevans. Jag drar mig till minnes att det läckt ut ett dokument från FRA som beskriver effekten på FRAs verksamhet när den nya lagen träder ikraft. Att det där framgår att man inom FRA haft just frågor kring hur man ska agera vid mordplaner. Mycket riktigt, jag hittar dokumentet, och där står det tydligt hur FRA ska agera. Eller rättare sagt, inte agera:

 

Instruktioner hur FRA ska agera vid mordplaner

Instruktioner hur FRA ska agera vid mordplaner

 

Alltså – Det är en katt-och-råtta-lek på sanningen nu. Om frågan ställs så att det är viktigt att det verkar som att man skyddar den personliga integriteten, då blir svaret att överskottsinformation ska förstöras. Om frågan ställs om vilken nytta FRA gör, då är svaret att FRA använder insamlad information till att förhindra mord. 

 

Åkessons sätt att debattera, att missförstå, omdefiniera och att attackera, är bara normala skyddsåtgärder. Det här är Åkessons jobb och han är ganska duktig på det. Men vi är fler och människor är mycket bättre än datorer på att analysera vad som är sant och rimligt. Därför måste vi alla fortsätta att jaga och slå sönder argumenten i Åkessons marknadsföringskrig.

 

PS hela det hemligstämplade dokumentet finns här (ev här) .  (Om det försvinner har jag en kopia)

Annonser

3 responses to “FRA: Katt-och-råtta-lek med sanningen

 1. Audi A3 Sportback 2.0T Quattro

  Och då har jag också försökt få ut dokumentationen från de här händelserna som refereras till i SvD idag av Åkesson.

  Pratade precis med Michaela Dráb på FRA i telefon, som nekade mig tillgång med hänsyn till sekretess. Jag begärde ett officiellt myndighetsbeslut.

  Brentlin planerar redan att gå till kammarrätten med det här, vi får se vad jag gör av det.

  Det är mycket anmärkningsvärt att Åkesson i eget politiskt syfte nyttjar hemligstämplade uppgifter, som inte går att granska.

 2. Bo Bengtsson

  Vad kan Åkesson berätta om nedskjutningen av Catalinaplanet.

  Var det FRA som fångade in Wennerström. Städerskans roll var kanske bara en dimridå för att skydda FRA´s arbetsmetoder?

  Låt Åkesson vika ut sig i pressen.

 3. Hmmm… – Just för en stund sedan läste jag det här på en blogg: ”Föresten så tror jag att våra parlamentariker har missuppfattat vem som gör vad i en demokrati; Det är ju faktiskt väljarna som skall övervaka de valda och inte tvärtom.” – slut citat.

  En riktig femetta, faktiskt… 🙂

  Mer om det här med wår nuvarande Demon-Krati i Sverige – som Wi ju har haft sedan mer än 30 år tillbaka i tiden – på
  http://josefboberg.wordpress.com/2008/03/14/demokrati

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s