FRA: Tolgfors blandar korten

Sten Tolgfors och Ingvar Åkesson verkar ha gått samma kurs i hur man desinformerar. I en debatt-artikel i SvD blandar han samma gamla halvsanningar, lyfter fram irrelevanta fakta och för lika ologiska resonemang som sin generaldirektör. Många lär såga även denna artikel. Jag vill lyfta några citat:

Det går inte att ha skilda lagar och regler för signalspaning i etern respektive i kabel. När du lyfter telefonluren eller mobilen där hemma så kan signalen utan din vetskap röra sig både i etern och i kabel. (Sten Tolgfors)

Lysande. Det går alltså inte att skriva en lag som skiljer på att med tvångsmedel koppla in sig i privata företags nätverkscentraler och att lyssna på öppen fri radio. Men det går tydligen väldigt lätt att skriva en lag som skiljer på vad som är privatlivets kommunikation och vad som är yttre hot? Tolgfors undviker som alla FRA-förespråkare att tydligt definiera ”yttre hot”. (Vi vet varför- han håller öppet för ändamålsglidning).

Sedan för Tolgfors ett resonemang kring att kommunikationstekniken kan vara både trådlös och gränsöverskridande utan att man vet om det. Och hamnar i den häpnadsväckande slutsatsen:

Poängen med resonemanget är att det varken är mer eller mindre integritetskränkande att ha signalspaning i etern, i luften, än i kabel. I bägge fallen behövs samma förtydligande av regelverket och samma integritetsskydd. (Sten Tolgfors)

Sålunda; Eftersom jag som privatperson inte har kontroll över hur mitt samtal kopplas, så är statens behov av att avlyssna det legitimt?!?

Det är bra att Tolgfors tar ansvar i debatten och inte överlämnar det till tjänstemännen. Men det är dåligt att han inte tar chansen att försvara individens frihet. Det skrämmer mig när vänsterpartiet har seglat upp som det mest frihetsälskande partiet i sverige. Det borde skrämma även den moderata ledningen.

4 svar till “FRA: Tolgfors blandar korten

 1. Bo Bengtsson/Johanneshov

  Tolgfors söker lugna oss med följande lektion i datalogi:
  ”…FRA:s sökbegrepp är inte byggda av ord, utan av tekniska variabler. Den trafik som inte träffas av sökbegreppen passerar obehandlad förbi och kan inte lagras…”
  Variabel, sa Bill, teknisk variabel sa Bull.

  Låt oss nu hoppas på fler skildringar av lyckade FRAinsatser.
  Kanske snart släpper sekretessen kring nedskjutningen av Catalinaplanet, var det busflygning även här.
  Hur var det med Kurdspåret och Hans Holmer, vad visste FRA?

 2. Ping: Tolgfors vågar sig ut i det öppna « Tomas sida

 3. Ping: Trottens Betraktelser » Tolgfors snackar skit

 4. Ping: FRA: Skynet fick medvetande idag « Tvivlar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s