Journalistik: Att kritiskt granska

Roland Poirier Martinsson skriver i sin kolumn i SvD att journalister är bättre än sitt rykte. Artikeln har sitt ursprung i Karl Roves besök i Almedalen och viss kritik mot att bevakande journalister varit för flata.

Intressant ämne och Poirier Martinsson ska ha poäng för att han granskar debatt om journalister. I sak gör han också korrekta iaktagelser, när han påpekar att nätet innehåller en del substanslöst prat och att en del av journalistiken är att sovra och bedöma sakinnehållet.

 

Det som däremot retar mig är hur han generaliserar och i nedsättande termer kommenterar obetalt jounalistiskt arbete; nämligen det som utförs på webben. Webben består enligt Poirier Martinsson av ”opinionshaverister” och att det då är skönt att det finns ”riktiga journalister”. Vilka dessa är framgår inte mer än att de finns inom ”de gamla medierna”. Så oväntat.

Nåväl, att Timbro-anställde Poirier Martinsson vill slå ett slag för att den som skriver texter mot betalning i sig är mer trovärdig än den som gör det gratis är kanske inte så konstigt. Det är hans födkrok. Men att totalt såga nätet baserat på att det finns dynga här och där, är både att avskärma sig själv från opinionsströmningar i samhället och att underkänna människors förmåga att granska kritiskt.

Annonser

2 responses to “Journalistik: Att kritiskt granska

  1. Hej,

    Jag menar inte alls att dra all medborgarjournalistik och varenda blogg över en kam: tvärtom, jag har i många sammanhang framhållit vikten, nyttan och värdet av dessa delar av medielandskapet. I flera avseenden bidrar man med aspekter som ”gamla medier” varken mäktar med eller begriper.
    Därför skrev jag också om nätets ”källare” och dess ”skrymseln och vrår”, just för att betona att det jag behandlade gällde delar av medborgarjournalistiken och bloggvärlden, inte rubbet.
    För övrigt tack för din kommentar.

  2. Gott så. Vi kanske är mer lika än jag trodde. Varken ”gamla” eller ”nya” media inser alltid att den andra sidan bidrar med något som man själv saknar.

    Och som sagt, kred för att du för resonemanget kring urval och avvägande som måste göras.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s