Nervöst läge

Nu är det nervöst lite överallt.

FRAs kampanj-general-direktör Åkesson har skruvat upp tempot. Sten Tolgfors (”Välkommen in i spelet”, som Jeopardy-Härenstam skulle sagt) har uppenbarligen problem med samordningen med sin myndighet och förnekar att spaning skett på svenskar, trots att det är allmänt känt från FRA-dokumentation. Dokument som är så farliga att Åkesson måste JK-anmäla

Bloggosfären å andra sidan formligen exploderar. Teorier,  upprop och överdrifter sprids med ljusets hastighet på det för bloggosfären lite typiska konspiratoriska sätt. Storys som hade kunnat fylla kvällspressens förstasidor i tre dagar avverkas på några timmar. Extrem polarisering, där Marcus Svensson (smp)  kan få representera gammelmedial inskränkthet och blogge gör omvärlden uppmärksam på det snara fängslandet av svenska regimkritiska bloggare.

 

Några tankar om detta;

Åkesson måste naturligtvis anmäla att hemliga dokument läcker ut från FRA. Om han inte gör det, har han visat att myndigheten inte tar allvarligt på läckor. Och gjort sig skyldig till tjäntefel.

Anmälan är troligen inte i första hand riktad mot publiceringen, utan mot själva läckan. FRA har förlorat hemligt material, och måste försöka täta. Sedan kan det säkert leda till förhör med HAX, bl.a. eftersom han som mottagare vet som är läckan. Det är lite tidigt att dra paralleller till IB, även om det närmar sig med stormsteg.

Regeringen och försvarsministern har uppenbarligen inte kontroll på sin myndighet. Antingen ljuger Tolgfors i SvD eller så vet han inte vad FRA gör. Kanske ett mellanting; Han vet vad som hänt förr i världen, men litar blint på att den nya lagen rättar alla fel.

Jag tror verkligen att regeringen har ambitionen att skydda integriteten, men är samtidigt så insnöade på hur det liggande förslaget ska kunna baxas igenom riksdagen, att man har låst sig och tappat all kreativitet.

Nu är det nervöst läge, och det är viktigare än någonsin att den politiska ledningen nu faktiskt gör något. Inte kampanjer där FRA ”förklarar” sig. Inte fler debattartiklar där exakt samma argument upprepas. Handlingskraft och ledarskap, Fredrik Reinfeldt!

Det hjälper inte att hålla stadigt i ratten om man kört in på en återvändsgata.

Annonser

2 responses to “Nervöst läge

  1. Sista meningen är helt brilliant!

  2. Pingback: FRA tvingar moderaterna att söka nya jobb? : Motbilder

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s