FRA: Dags att flytta trupperna

Jag har ägnat ett par dagar åt att analysera det pågående skiftet i FRA-kriget och försöker nu förstå mediastrategierna. Ett par viktiga pusselbitar är

  • Ingvar Åkesson agerar brett över massmedia. Myndigheten är missförstådd, utsatt för kampanj och måste ges utrymme att förklara sig. Åkesson har fått ett uppdrag att agera politiskt.
  • Tolgfors har kommit ut på banan och försvarar FRA-lagen aggressivt och kategoriserar allt motsånd som antingen försvarsfientligt eller som missförstånd.
  • Interna kritiker har tonat ner sin hållning. De är nu infångade i interna debatter och tvingas av hederlighets-skäl att ligga lågt utåt, så länge det pågår en konstruktiv intern dialog.
  • Partiutspel i media, planerade läckor kring budgetpropositionen et.c.
Jag plockar ut 3 nyckelord – missförstånd, massmedia, motmedel.
Kommunikationsstrategin är att den upprördhet som finns beror på missförstånd. Alltså, den bild man har bestämt sig för att sätta är att lagen i sig är bra, men att den måste förklaras ytterligare. Att motståndarna givetvis är upprörda eftersom de har missförstått lagen. Under missförstånd sorteras också taktiken att missförstå kritiken in. En viktigt del i kommunikationsstrategin är att förneka debattörerna en debatt. 
Platsen där budskapet ska kommuniceras är traditionell massmedia. Klassisk välkänd mark för partierna. På nyhetsplats i tidningar, där det inte finns tillräckligt utrymme att prata detaljer eller ifrågasätta. På debattsidor där man inte blir emotsagd. Överallt där man relativt lätt når en stor mängd människor som inte är djupt politiskt insatta och som därmed är relativt lätt övertalade. (Svårövertalade och initierade ignoreras däremot.)
Motmedel är mängder av nyheter och blir verkningsfullt i kombination med ovanstående. Det handlar om att ge media andra nyheter att täcka. Traditionella medier har en högre ambition på att rapportera nyheter än att föra politisk debatt. Det finns ett ömsesidigt beroende; nyhetsjournalisterna behöver utspel från den politiska arenan för att producera nyhets-stories. Nu matas journalisterna med info om kommande budget och reformer, om saker som på ett påtagligt sätt påverkar människor i Sverige, här och nu. En journalist har inte uppfyllt sitt uppdrag om hon inte rapporterat nyheterna.
Chocken att blogg-skribenter kan agera politiskt med kraft har nu lagt sig. Regeringen har redan börjar nästa slag. Det kommer inte att utkämpas i bloggvärlden. Frågan är om FRA-motståndet lyckas med konststycket att byta debattarena. 
Många bloggare skriver fantastiskt bra och skulle utan problem publiceras både på tunga debattsidor och på landsortspressens insändarsidor. Många journalister skulle uppskatta kontakter med initierade motståndare som sakligt och konkret kan förklara problemen med FRA-lagen och ge uppslag till nya artiklar. 
Kriget startade i bloggosfären. Det kommer också att ta slut där om inte motståndet lyckas flytta trupperna.
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s