Sveriges journalister, hur sköter ni uppdraget?

Jag har ett tag fascinerats av hur pass enkelt förespråkarna av FRA-lagen kommer runt sakproblemet. Hur man slipper kommentera det som är den faktiska kritiken, t.ex. att FRA får tillgång till all data i sina ”samverkanspunkter”. Åkesson, Tolgfors m.fl. tillåts upprepa gång på gång att någon ”massavlyssning inte sker”.

SvDs ledarblogg är som vanligt ganska pigga och uppmärksammar det under rubriken ”Rondelldebatt”. Man konstaterar helt kallt att lagtexten i enkla ord beskriver att all gränsöverskridande trafik ska överföras till samverkanspunkterna, samtidigt som Åkesson svarar nej på en direkt fråga om just det. 

Men varför ställer inte en enda journalist tydliga frågor till Ingvar Åkesson om det här, när han nu faktiskt gör sig tillgänglig för intervjuer? 

Hur har man skött sitt journalistiska uppdrag om man går till tryck med en artikel som en lekman kan konstatera är lögn?

Tryckta mediers trovärdighet naggas nu i kanten. Det kan betyda att unga människor blir mer misstänksamma mot tryckta artiklar även i ämnen där man inte behärskar ämnet. Det är ingen bra utveckling. Jag vet att det är otänkbart för många journalister att kräftgången i pressen skulle ha något att göra med journalistiken. Men just nu ligger inte tryckt media i toppen på trovärdighetsskalan. Det borde ni prata om på redaktionerna. Livligt.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s