Åkesson: Första gången!

Ingvar Åkesson har nu för första gången, så vitt jag vet, faktiskt bemött kritiken. Hittills har det enbart varit lögner, halvsanningar, blandade äpplen och päron och andra taktiska drag för att slippa debatten.

Efter att Åkesson i sina chattar häromdagen ljugit och svarat ”Nej” på frågan om FRA får tillgång till all trafik, började även journalisterna lite försiktigt ifrågasätta den här mannens uttalanden. Som jag skrev häromdagen konstaterade SvD helt kallt att hans svar faktiskt var osant. 

Nu händer det unika; Åkesson replikerar och tvingas därmed att faktiskt besvara i sak en av de kritiserade detaljerna i FRAs (kommande) hantering av datatrafik. Inte oväntat låtsas han som att FRA fortfarande inte får tillgång till all data eftersom 

Ingvar Åkesson:…en datareduktion kommer att genomföras vid samverkanspunkterna, vilket innebär att huvuddelen av de levererade signalerna sållas bort. 

Nu är det ju FRA som utför sållningen (vilket Sanna Rayman mycket kvickt påpekar) och därmed har ju FRA tillgång till all data först, för att sedan göra sållningen. (Denna görs med 500 000 sökbegrepp, medan SAOL innehåller ca 125 000 ord som en liten jämförelse). 

Hur som helst, Ingvar Åkesson tvingas i alla fall indirekt erkänna att FRA kommer att ha tillgång till all data, och att det är precis som kritikerna säger – När kabeln är kopplad är det bara en knapptryckning bort att övervaka och avlyssna vem som helst hur som helst. 

Detta är en milstolpe. Kritiken är riktig och Ingvar Åkesson är inte sanningsenlig i sin mediakampanj. Nu gäller det att inte släppa taget.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s