Politisk taktik: Toppstyra, förolämpa och skrämma

Metoden för regeringen att hantera besvärande mediala frågor, framförallt FRA-debaclet, blir allt tydligare en tvåkomponents-taktik. Motståndare till lagstiftningen, hur kunniga och pålästa de än är, ska förlöjligas och skrivas ner. Bilden som ska sättas är att motståndet kommer från okunniga och allmänt samhällskritiska individer. De som angriper lagen är inte bara dumma, de vill också Sverige illa. Och den som vill Sverige illa, har per automatik lägre credo. Klassisk amerikansk kampanj-taktik.

Parallellt med det ska de tveksamma övertygas om att regeringen är kompetent och ansvarsfull. Att det finns allvarliga hot som akut hotar din och min livsstil. Och när hotet är etablerat är det lätt att leda över tanken till att den som är bäst skickad att skydda stackars försvarslösa mig mot hotet är den som visat på hotet. Att den enda garantin för att inte apokalypsens fyra hästar ska släppas lösa är att behålla den sittande regeringen.

Även denna del av strategin är som hämtad från amerikanska förhållanden. Normalt kan man inte bara flytta en marknadsföringsstrategi så där över atlanten, men man hoppas kanske att just den här ska passa de svenska trygghets-narkomanerna.

Det senaste exemplet på taktikens användning är från Sten Tolgfors i debatt i SvD. Tolgfors missar nu inte ett tillfälle att koppla vilken oroshärd som helst i världen till FRA-lagen, och att applicera den här taktiken. Tolgfors är nu en levande parafras på Monica Gren. För att travestera SvDs ledarblogg ”Sent tåg = interpellation för Gren (s)”, så är snart vilken händelse som helst i omvärlden ett bra motiv till FRA-lagen. Med FRA-lagen hade antagligen Ara fått sitt ”välförtjänta” guld… 

 

På insidan av regeringspartierna råder samtidigt en kollektiv bunker-mentalitet. Moderaternas klassiska bunker verkar ha tagits upp av övriga partier, som glatt applicerar toppstyrning på sina egna medlemmar. Det är i Stockholm de klokaste hjärnorna finns och det enda problemet man ser i partihögkvarteren är att få de egna medlemmarna att förstå hur bra regeringen är.

Sålunda; Toppstyra, förolämpa och skrämma.

Problemet, kära regering, är att det är era egna sympatisörer ni förolämpar.

Annonser

3 responses to “Politisk taktik: Toppstyra, förolämpa och skrämma

 1. jan-inge flücht

  Gör som jag. Låt dig värvas till KGB.

 2. Jag antar Du läst Chomsky ”Hybris”, om ej så gör det. Detta är ett fenomen i alla stater, sk demokratier som diktaturer. Vi har fått en politisk klass, med alla en klass kännetecken, fr a antidemokrati. Vi behöver nya partier med helt nytt folk.
  Bästa Hälsningar!
  R.
  P.S. Blir väl tvungen byta e-mailadress framledes. D.S.

 3. R., titta på Aktivdemokrati (http://www.aktivdemokrati.se/). De förespråkar en demokrati som utgår direkt från medborgarna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s