SJ: Sämre än mediebilden

SvD refererar idag Ulf Adelsohns artikel om att SJ är bättre än någonsin. Som styrelseordförande rytar han nu till och tycker att mediebilden inte stämmer. Jösses så fel ute man kan vara.

Nåväl. Kan ju vara så att mediebilden inte stämmer med styrelseordförandes bild. Här ges lite hjälp på traven då, för att förstå hur SJ fungerar för resenärerna. Allt upplevt de senaste 2 månaderna:

 • E-post till SJs kundtjänst besvaras med uppmaningen ”Ring vårt 0771-nummer”
 • Brev till SJs kundtjänst besvaras inte alls
 • SJ kör tåg i interregional trafik där samtliga toaletter är trasiga, och konduktören tvingas stanna tåget oplanerat vid flera stationer och hålla ”kisse-paus”
 • SJ kör tåg där utegivarna indikerar temperatur noll grader trots högsommar, vilket leder till att kylningen stängs av och värmesystemet går för fullt.
 • SJ servar inte tågen i tillräcklig utsträckning. Båda de ovanstående tåg-seten gick i kontinuerlig drift, med likartade problem i 3 veckor.
 • SJ låter resenärer utan platsbiljett åka med trots att tåget är fullt. Sittandes på golvet. (Klart man går med vinst om man säljer fler biljetter än det finns platser!)
 • SJ hyr in pendeltåg och kör dem i internationell trafik (!). Pendeltåg konstruerade för korta pendelresor har tex inget utrymme för bagage.
 • SJ låter resenärer planka i 1.klass, eftersom de saknar sittplats i 2.a klass.
 • SJ håller svarta börsen under armarna. Adelsohn kan tex slinka ner på Sthlm central vid spottkoppen en söndag kväll för att se personer som affärsmässigt säljer tågbiljetter, och fyrdubblar sina insatser.
Adelsohn är stolt över att antalet resenärer ökar och tar det som intäkt för att SJ fungerar bra. Men jag är rätt säker på att det ökande antalet resenärer främst beror på omvärldsfaktorer, som tex högt bensinpris. Han dristar sig till och med att jämföra med flyget. Ha. Flyget hade aldrig någonsin behandlat sina resenärer så.
Tillägg:
Expressens faktaruta om Adelsohn föranledde rena skratt-attacken:
Ulf Adelsohn är ordförande i SJ. Han reser med tåg när det går. […]
… och det är ju inte så ofta tåget går som det ska…
Annonser

2 responses to “SJ: Sämre än mediebilden

 1. Det var inte många rätt du lyckades pricka in.Åker du verkligen tåg?

 2. >annika
  Så lite som möjligt, men 200-400 mil/månad den senaste tiden.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s