Moderaterna: Klåfingrigare än (s)

Di rapporterar i dag om protester mot regeringens förslag att förändra i skattelagstiftningen med benämningen ”förslag om begränsningar i avdragsrätten för ränta med mera på vissa skulder”. 

I korthet:

Skatteverket jagade svenska bolag med internationell verksamhet för att få en del pengar skattade som ränteinkomster i Sverige. Skatteverket förlorade i regeringsrätten. Skatteverket klagar till regeringen, som hörsammar detta och nu tänker speciallagstifta.

Som vanligt är remiss-rundan dåligt hanterad. Kort tid och förlagd över ledigheter. Samma metod man sett flera gånger tidigare, när det gäller att pressa igenom något. Men nu börjar i alla fall remissvaren komma in, och med dem protesterna.

Utöver att man tidigare skaffat sig ett antal ovänner bland småföretagare så få man nu också ett par ”små” svenska bolag som Industrivärden, Volvo,  Atlas Copco, Ericsson, Assa Abloy, SKF, SSAB, Skanska och SCA på halsen. Dessa menar nu att deras finansieringsversamhet allvarligt försvåras. Åtminstone så länge deras bas är Sverige. 

Man ska komma ihåg att det inte handlar om skattefusk. Stora bolag har ett legitimt behov av att med egen internbank finansiera sina verksamheter. Det är också en grundpelare i det svenska skattesystemet att relevanta kostnader får dras av innan man räknar vad som är vinst och beskattningsbart.

Vad vill regeringen förresten göra med de nya skatteintäkterna? Man vill helt enkelt bara transferera dem. Samma pengar ska tillbaka till bolagen, genom att bolagsskatten sänks. En skattsänkning som inte ens bolagen vill ha. Inte på det här sättet i alla fall

Det är som ett eko från en annan tid, en annan regering. Att bolagen har en effektiv internationell verksamhet beskrivs ”kosta statskassan miljarder”, kostnadsavdrag som är stomme i vårt system kallas ”kryphål” och som bortblåst är idéerna att effektivisera staten och därigenom kunna sänka skatten. Det tar kanske en stund till innan Anders Borg kallar det transfereringar, men det är just vad det är. Sänkt fastighetsskatt finansieras inom området, sänkt bolagsskatt finansieras med begränsade avdrag för bolagen. Ser ni mönstret?

Det nya arbetarpartiet verkar ha tagit med alldeles för mycket ideologi från det gamla. Men kom då ihåg att en kopia alltid blir sämre än originalet.

Annonser

One response to “Moderaterna: Klåfingrigare än (s)

  1. Pingback: Recent Links Tagged With "moderaterna" - JabberTags

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s