FRA: Dags att visa korten, centern

Så har det då bubblat färdigt i den interna arbetsgruppen i (c). Centern gör nu ett utspel om att FRA-lagen ska ändras och FRA ska inte få spana på svenskar.

Vafalls? Är det inte det som ni har hävdat hela tiden att FRA inte får göra? Nåväl. Vad är det för förändringar man föreslår? Jo, trafik som har sin startpunkt eller sin slutpunkt i Sverige ska undantas. Låter bra, och centertrogna skribenter är snabba på att få politiska poäng på att det är centern som nu kommit i mål. Men jag är nog lite mer luttrad och är än så länge skeptisk till utspelet. Jag ansluter mig till Marys och Mark Klambergs ståndpunkt. Är det spel för gallerierna eller finns det ett faktiskt praktiskt genomförbart förslag?

Jag uppmanar centern att visa sitt förslag offentligt. Hur ska ni urskilja transittrafik? Är det så att internetoperatörerna i alla fall ska kopiera in all trafik till ”samverkanspunterna” och sedan är det bara ett nytt filter som tar reda på ip-adressernas fysiska lokalisering? För i så fall har ni inte i sak förändrat någonting. Då är det fortfarande en och samma hemliga myndighet som ser och bearbetar all trafik. Då är det fortfarande massavlyssning. För att avsluta kapitlet med massavlyssning måste ni se till att det fysisk är omöjligt för den hemliga myndigheten att bereda sig tillgång till godtycklig datatrafik.

Det finns gott om tekniskt kunniga skribenter som mycket snabbt kan analysera en sådan teknisk lösning. Centern har nu möjlighet att få cred för sin lösning om den håller. Om den inte håller, kommer det inte att hjälpa att mörka den.

Annonser

3 responses to “FRA: Dags att visa korten, centern

 1. Pingback: Dimridåer från centern om FRA « Christian Engström (pp)

 2. Signalspaningen kan självfallet inte utesluta svenskar. Det ligger i underrättelsetjänstens natur att uppdraget måste vara så vidsträckt som möjligt. Integrations/säkerhetsdilemmat är alltså logiskt olösligt. Inse det, annars blir hela diskussionen meningslös.

 3. Audi A3 Sportback 2.0T Quattro

  Det är dock värt att även tänka på följande (för Er tekniskt kunniga):

  Hur skulle man tekniskt filtrera bort det här då:

  Jag mailar via Gmail (USA) till min svenske kamrat i Finland (kommunikationen går via HTTPS). Mailet tar från Gmail vägen genom Sverige via SMTP (från amerikanskt IP till finskt IP, d v s transittrafik och FRA läser det)!

  Man vill filtrera bort trafik som berör svenskar. Hur gör man det baserat på käll- eller destinations-IP (på IP-paketnivå) i exemplet ovan? Det gör man inte i det här fallet, och FRA får tillgång till trafiken…. Ajdå…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s