Lottning

Från Emma på opassande ser jag att det nu verkar ha nått fram till gammelmedia att lottningen i Pirate Bay målet inte verkar stämma. Enligt SR påstår Cecilia Klerbo, chefsrådman på Stockholms tingsrätt dock att lottning skett. 

Jodå. Lottning har nog skett. MEN

vid tillfället för lottningen verkar det bara ha funnits en (1)  domare att lotta mellan, varför lotten utföll med 100% sannolikhet på Thomas Norström. Nedanstående citat kommer från en tjänsteman på tingsrätten:

”Målet lottades först till en rotel på avdelningen (inte Tomas rotel) men den 1 april 2007 omorganiserades tingsrätten och målet kom i samband med det att lottas till den enhet som Tomas Norström är indelad på. När målet planerades var Tomas den ende ordinarie domaren på enheten, den andra ordinarie domaren var då tillförordnad chefsrådman på avdelningen och övriga domare på enheten var fiskalen och en tillförordnad före detta rådman. Eftersom målet var av den kalibern som det var blev det den ordinarie domaren på enheten som tilldelades det.”

 

Alltså verkar det som Cecilia Klerbo är, medvetet eller omedvetet, mycket vårdslös med sanningen. Att säga att lottning har skett ger bilden av att det funnits möjlighet att någon annan kunde ha dömt målet. Det är grovt vilseledande. Om uttalandet är medvetet, är detta s.k. nysvenska i klass med regeringens språkbruk. Oanständigt, och förödande för förtroendet för domstolen.

Annonser

One response to “Lottning

  1. Det verkar som om tingsrätten (med flera) gillar att hantera saker på det här sättet.
    Jag vill minnas att när uppdraget att ta krafttag mot TPB delades ut fick åklagaren sitt skrivbord rensat från alla andra ärenden, sedan blev han uppkallad till ledningen och fick ordern ”jobba hårdare”. På det sättet kunde man säga att man inte gett honom direkta order att rota i fildelningen på bekostnad av utredning av riktig brottslighet.

    Nån som tycker att det osar lite forn-albanien om det här? Det finns demokratiska val, men det finns bara ett parti att rösta på.
    Och ingen av de inblandade begriper att det här urholkar respekten och trovärdigheten för rättssystemet, ser det ut som.
    En bra undersökande journalist hade här ringt till lotteriinspektionen och frågat vad straffsatsen är för att rigga ett lotteri på det där sättet…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s