Och trots det röstar vi bort honom

Svd publicerar idag en TT-artikel om en Demoskop-undersökning som avhandlar förtroendet för respektive statsministerkandidat. Frågeställningen har mer specifikt

”Vem av Fredrik Reinfeldt och Mona Sahlin skulle sköta arbetet som statsminister bäst? Om möjligt försök bortse från personens partitillhörighet.”

Artikelns vinkling är att förtroendet för Sahlin som statsminister sviktar, både bland motståndarna och bland anhängarna. Det kokar ner till

”Mätningen visar att många i de egna leden sviker.”

Skribenten missar dock att göra den mest grundläggande analysen. Varför uppger fortfarande en majoritet att de sympatiserar med ett regeringsalternativ vars ledning man saknar förtroende för? Denna fråga kommer att eka i Reinfeldts drömmar, natten till den 20 september.

Vad är det som gör att röstar bort Reinfeldt, trots att vi inte tror att Sahlin kommer att vara speciellt duglig ledare? Här är några påstående som Reinfeldt kan ta med till sin terapeut den 20 september och jobba igenom.

 1. Kopian blir aldrig lika bra som originalet – När M har kommit ut som de nya sossarna, så har en del väljare insett att de egentligen gillar sosseriet. Nu när det bara finns en sjuklöver av sosse-partier, kan vi väljare känna oss lite mer trygga i att vi gillar sosseriets maktapparat. I valet mellan originalet med en svag ledning och en blek kopia med stark ledning hamnar rösten på originalet
 2. Starkt ledarskap utan övergripande plan – Att ledningen är stark är en fördel, fast bara om man vet vart man är på väg. Att vara tuff och envis och fortsätta peka framåt med hela handen hjälper inte när vägen leder ut i det ändlösa träsket av pragmatism
 3. Vad händer se’n?– Vissa väljare är inte helt fast i bilden av staten som alla goda gåvors givare. Ett fåtal struntar faktiskt i vallöften om 17 kronor mer i plånboken utan röstar efter   vision om framtiden. I det borgergliga bygget finns ingen vision. Ingenting överhuvudtaget. Förutom att behålla makten.
 4. 3 saker är avgörande i ett val; Ideologi, ideologi, ideologi – Kanske en del väljare, av ideologiska skäl, är lite tveksamma till att statsapparaten sväller, att det bildas fler myndigheter, att statens slentrianmässiga övervakning ökar, att samhället ska hantera mer av de personliga valen, att det uppifrån skapas en statsmoralism. En del väljare kanske inte heller ser någon skillnad mellan att staten styr individen med hjälp av bidrag (S) eller att staten styr individen med skattesänkningar (M).
Annonser

Ett svar till “Och trots det röstar vi bort honom

 1. måste säga att det var en ganska konstig analys.

  varför röstar många på S trots att de inte tror på Mona? Mitt svar är nog ganska enkelt. Sossarnas propaganda har under 100 års tid varit väldigt effektiv. De borgerliga är egoister som bara tänker på sig själva och de rika säger de. Många av S kärnväljare är lågutbildade, de har ingen vidare koll på ekonomi eller världspolitik. Men de vill ”tänka på andra än sig själva” därför röstar de på S (moderaterna kanske är bra på att prata men jag är ju arbetare så då röstar jag väl S i år igen tänker de.) Än tydligare är det med Vs väljare. ”Allt åt alla” så var det sagt. Enkelt, de lågutbildade köper det.

  Fram till nuvarande regering har borgarna misslyckats med att nå ut med sitt budskap till de lågutbildade. Man har pratat om skattesystemet, hur man ska uppmuntra folk att skapa och behålla mer av det de skapat. Det håller säkert i en diskussion med en kunnig opponent, men är för komplext för en lågutbildad arbetare (de är bara egoister, punkt tänker de och lyssnar inte mer).

  Den här borgerliga regeringen har lyckats med det borgarna inte lyckats med tidigare. Att formulera en vision som vanligt folk förstår. ”Arbetslinjen mot bidragslinjen” heter den med tillägget ”vi är det nya arbetarpartiet” från M. Den förklarar på ett enkelt och ändå träffsäkert sätt vad borgarna står för. Då plötsligt gick ett ljus upp hos många lågutbildade och borgarna vann valet 2006.

  Överlag har man också lyckats ganska väl med att arbeta mot att få ner bidragsberoendet och samtidigt hålla finanskrisen i schack. Många är medvetna om detta och uppskattar framförallt Reinfeldt och Borg som fått mycket fokus.

  Hotet mot sittande regering kommer heller egentligen inte från att S stärkt sina positioner utan att MP gjort det. Det är nog många MP väljare som hellre skulle se Fredrik än Mona, men partiledningen har valt sin samarbetspartner och gräsrötterna föredrar en rödgrön regering mot en grön opposition. Detta i kombination med att många röstar S och V av slentrian och okunskap är förklaringen till att Reinfeldt har så mycket högre sympatier medans hans parti ändå riskerar att förlora valet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s